Aktuellt

Cupcakes

2011-03-07

                    

På allmän begäran... Nu har vi börjat med cupcakes, till att börja med i 3 olika smaker, hallon, blåbär & choklad. För att komma igång ordentligt är den månadens kaka vilket innebär att vid köp av 3 i butiken betalar man endast 39:- (ord. 15:-/st). I serveringen kostar en cupcake 19:-

 

Vad är en cupcake??

Cupcake (fairy cake, cup cake) är liknande en muffins med topping, men kan ändå inte jämföra sig med muffins då det finns betydliga skillnader mellan bakverken (se nedan). Toppingen kallas för frosting i cupcakesammanhang. Det finns inga regler för vad frosting består av men några vanliga varianter är fluffy frosting som är en variant av maräng som inte gräddas, cream cheese/florsockerblandning, och fromageslag. Detaljer i dekorationen görs oftast i sugarpaste eller fowerpaste.

Skillnader mellan cupcakes och muffins

Cupcakes- Från början lagades cupcakes i koppar (innan muffinsformen fanns) och därav har de fått sitt namn, ”koppKaka”. Tanken är att du ska kunna äta den utan bestick till skillnad från vanliga tårtor. En cupcake är en individuell bakelse, eller en-portions-tårta och har alltid glasyr eller frosting på toppen – Gärna med dekorationer i form av strössel och/eller sugarpaste/marsipan. Den har oftast även en fyllning såsom bär, vaniljkräm etc. Cupcake är alltså en miniatyr"cake", vilket är det engelska ordet för både mjuk kaka och tårta. Cupcakes är i regel mindre och luftigare i konsistensen än muffins och är alltid söta.

Muffins- En muffin är ett amerikansk namn för en typ av bröd som är bakat i små portioner. Muffins är mer kompakt och oftast större än cupcakes, samt kan dessutom vara både söt eller matig. De brukar heller inte dekoreras och äts ofta lite varma (till skillnad från cupcakes som inte äts varma). En muffins kan innehålla bitar av ingredienser (ex. frukt, choklad eller nötter).

En annan stor skillnad är att ingredienserna till en cupkake mäts genom att använda en standardkopp (2,4 dl) medan ingredienserna till ett muffins vägs i gram. Dessutom är cupcakes, på grund av sin sötma, något som endast äts till fika eller dessert. En muffins kan istället ätas till frukost eller mellanmål, när det gäller de mindre sötade recepten.