Historien om Linds          text:  Gunnar Elfström

 

Samma vy från från Stora torget mot Tanneforsgatan (klicka på bilderna om du vill se de i större format)

  

                                                       1968                                                                                                                           1977

 

      

                                                      1982                                                                                                                               2011

 

Företagets historia går tillbaka till 1901 då systrarna Gerda och Angnes Olivia Pettersson (1877-1949) öppnade Cafè Berget på Tannerforsgatan 8 i hörnet med Klostergatan. I mitten av 1890-talet hade de från sin barndoms Bankekind flyttat in till Linköping. År 1905 gifte sig Agnes Olivia med timmerman Jacob Lind (1880-1953). Denne arbetade då för byggmästare Anders Ohlsson, som ägde den fastighet i vilken Cafè Berget var inrymt. Jacob Lind var av gammal Skedasläkt och hade i sin ungdom arbetat i lantbruk.

Några år senare lämnade Lind sin gamla yrkesbana för att börja arbeta i och utveckla hustruns verksamhet. Under många år drev paret Lind, förutom Cafè Berget och Linds bageri, såväl Cirkuscafèet som Cafè Temperance. Temperance låg på Borgmästaregatan 2 och Cirkuscafèt på Platensgatan 29. Under några år ingick även serveringen i Belvederen i ansvarsområdet.

Redan 1919 köpte Jacob Lind fastigheten, som sträckte sig längs Klostergatan från Tannerforsgatan till Nygatan, av sin förre arbetsgivare. Då hade hela den del av kvarteret som vetter mot Klostergatan samma prägel som Klostergatan 42, dagens Cafè Berget, ännu har. Det vill säga traditionell, lågskalig träbebyggelse uppförd på en bergklack.

 

 

Där allting en gång började...  Bilden till vänster, Klostergatan sedd mot norr från Nygatan & bilden till höger, korsningen Tanneforsgatan / Klostergatan, sannorlikt är bilderna från 1912. I hörnet till vänster kom Lind att sedemera uppföra sin nya fastighet. Bakom träden ligger än idag den bebyggelse som kallas Berget. Ursprungliga Cafè Berget (högra bilden) som öppnades av systrarna Pettersson låg i hörnet Tanneforsgatan 8 / Klostergatan 44. I sitt ursprungliga läge upphörde cafèt i slutet av 1950. (foto: John Bergkvist)

 

Runt mitten av 20-talet lät Lind riva delar av sina fastigheter för att bygga en ny fastighet på Nygatan 29. När fastigheten stod klar var kontrasten mellan det nya, som förutsatte omfattande sprängningsarbeten, och det gamla minst sagt påtagligt. Byggmästare Gustav Johansson (1875-1947) svarade för byggnadsarbetet på Nygatan 29. För ritningarna svarade arkitekt Björn Hedvall (1889-1982).

 

 

Den nybyggda fastigheten på Nygatan 29 som Jacob Lind lät uppföra. Till vänster i fastigheten låg dåvarande försäljningslokalen som idag inrymmer Restaurang Afrodite. Bageriet låg då, liksom nu, bakom försäljninglokalen in i huset. Byggnaden stod klar våren 1925 och är historiskt sett starkt förknippad med Linds. Den förstklassiga bageri- och konditoriaffären premiäröppnade den 27 Maj 1925 och man rekommenderade förutom sitt matbröd även choklad och karameller. I en notis berättade Corren att den nya verksamheten var försedd med all tillgänglig modern maskinell utrustning. (foto: Folke Fromholtz, Bild Linköping)  

 

Paret Lind fick fem söner, vilka alla arbetade i familjeföretaget. Efter hustruns bortgång ombildade Jacob Lind 1950 verksamheten till aktiebolag. Jakob Lind var även mångårig ordförande säväl i Linköpings bageri- och konditoriförening som i Linköpings kafèidkareförening. Företaget fanns i familjen Linds ägo fram till 1980 och leddes de sista åren av yngste sonen, Rune Lund (1920-2003).

 

 

Två butiksbiträden stående 1926 utanför bageriets försäljningslokal på Nygatan 29 (foto: Föreningen Gamla Linköping, bild Linköping)

 

1984 togs Linds över av Ingemar Korsman. Han hade då en utbildning som maskiningenjör bakom sig och hade haft såväl glasmästeri som egen pizzeria. Det var när Linds blev till salu som Ingemar sålde pizzerian och bytte spår. Linds befann sig då i utförsbacken. Omsättningen var låg, bageriet nerlagt och man köpte in brödet utifrån. I samband med övertagandet genomfördes viss renovering och ombyggnation av lokalerna, detta gjordes för egen hand tillsammans med hantverkskunniga kamrater, allt för att hålla nere kostnaderna. Med mycket energi, ambition och små medel grep sig Ingmar till verket för att åter bygga upp det anrika bageriet, maskiner och inventarier inhandlades bland annat från konkursbon för att hålla nere kostnaderna.Ingemar var mycket noggrann och skrev upp allt som producerades på A4 papper och jämförde sedan kostnaden att producera själv mot att köpa in produkterna från annat bageri. I takt med att den egna produktionen ökade skaffade man sig större bagerilokaler och eget konditori, Ingmar anställde den duktige bagaren Kjell Björklund hos vilken han själv gick som lärling.

Efter att ha ”smygstartat” i fem år var det 1989 dags för lite större grepp. Då byggdes åter butiken och serveringen om. Sedan kom det att dröja några år till nästa större förändring, 2001 fick man äntligen tillstånd att bygga till en 95 kvm stor inglasad uteservering, detta hade man länge kämpat för genom att bearbeta stadsarkitekten för att få en planändring till stånd. Kort därefter byggdes även en ny uteservering (utanför den inglasade) som innebar ytterligare 150 sittplatser utomhus.

Under Ingemars ledning kom också verksamheten att på nytt expandera, I Ikanohuset  öppnades Linds Restaurang och i samband med Ica Maxis etablering, också i Tornbyområdet, drev Linds förbutiken innan den efter några år köptes tillbaka av Ica. Även Lilla Linds i Borensberg ingick i Korsmans ”Lindsfamilj”. Från att Linds 1984 omsatt 1,2 miljoner ökade Ingemar omsättningen till över 11 miljoner innan han slutligen 2005 avyttrade konditoriet på Tanneforsgatan som då var det som återstod av hans engagemang i Linds.

   

Bageripersonalen, tidigt 90-tal.

 

Den 1 januari 2006 övertogs Linds Cafè & konditori av en ny konstellation med familjen Yacob i spetsen, familjen hade några år tidigare även köpt Linds Restaurang och var därför väl bekanta med företaget. Men efter några turbulenta år, med på nytt ändrade ägarförhållanden efter att familjen Yacob dragit sig ur Linds på Tannerforsgatan men behållit verksamheten i Ikanohuset (nuv. Tornby Restaurant) gick verksamheten med andra ägare till slut i konkurs i oktober 2009.

Under 2 månader i slutet av 2009 drevs verksamheten av Magnus Nedstrand på Delphi advokatbyrå samtidigt som ett överklagande av konkursen och förundersökningar om skattebrott pågick.

Den 13:e december 2009 övertogs så verksamheten av nuvarande ägare, Magnus Olsson och Markus Larsson och Linds kom att tillsammans med Cafè Gyllen på lilla torget och Gyllen Bageri i Hackefors att ingå i företaget Gyllen Linds Bageri.  

 

 

Mer historia och bilder kommer vartefter...

 

  

Vill du läsa fler berättelser om Linköping i forna dagar, Köp boken "Säg det, sa Topsy" skriven av Gunnar Elfström och med massor av bilder från både förr och idag. Boken innehåller dessutom många intressanta personporträtt och historier om fastgheter och bebyggelse.  boken finns att köpa på Correns redaktioner, i bokhandeln eller från förlaget Billeson Bilder (www.billeson.com)