Glutenfritt bröd

I samarbete med Grand Svecia glutenfria bageri i Linköping erbjuder vi glutenfritt bröd av högsta kvalitét i vår butik & servering. Vi får rykande färskt bröd 3 dagar i veckan (måndag, onsdag, fredag). Vårt sortiment omfattar såväl mat- & kaffebröd att köpa med hem men det finns också möjlighet att avnjuta delar av sortimentet i vår servering, både som det är eller i form av tex smörgåsar och bakelser.

 

                

                          (klicka på resp.bild för att komma till de olika sortimenten)

  

Om Gluten & vår leverantör av glutenfria produkter

Gluten är ett protein som finns i råg, korn och vete. Celiaki (glutenintolerans) beror på en lokal immunologisk reaktion i tarmen och nntoleransen gör att man inte kan tillgodogöra sig mat på normalt sätt. Glutenfritt bröd är bakat på mjöl som renats från protein och en del av bageriets sortiment är även bakat utan laktos. Du som inte har celiaki kan naturligtvis också äta glutenfritt bröd.

Man räknar med att 1 av 100 svenskar har celiaki. Det betyder att ungefär 90 000 personer i Sverige drabbats av glutenintolerans, alla som har celiaki har dock inte fått rätt diagnos ställd ännu så mörkertalet tros vara relativt stort. En glutenfri kost är den enda behandlingen som finns idag. Kosten måste vara fri från proteinet i ovanämnda spannmål men numera kan även ren havre - den typ som bageriet använder i sina produkter ingå i den glutenfria kosten - något som varit ett välkommet tillskott i dieten.  

På Grand Svecia bakar man enbart glutenfria produkter. Detta är viktigt för att gluten inte skall kunna slinka med i de glutenfria produkterna. Förutom matbröd, surdegsdbröd och formbröd bakar man muffins, kondisbitar och småkakor. Man gör även tårtbottnar till oss så vi kan erbjuda våra befintliga tårtor med potatismjöl istället för vetemjöl i tårtbottnarna. På Grand Svecia vill man att brödet skall ge den som äter det energi och därigenom livskraft och skall vara lika mycket en upplevelse för smaklökarna som för ögat. Brödet är bakat i sten- eller stickugn beroende på brödsort. Allt bröd görs fiberrika och innehåller så lite processade råvaror som möjligt.

 

                                                                                         

                                                                                       (länkar till svenska celiakiförbundet och Grand Svecia glutenfria bageri i Linköping)